Shortlinks in WordPress websites

Met meer dan 202 miljoen installaties is WordPress één van de, zo niet het meest gebruikte Content Management Systeem ter wereld! Sinds de lancering in 2003 is WordPress steeds in ontwikkeling geweest en zal het ook steeds verder ontwikkeld worden. Ondertussen zijn we bij versie 2.9.1 aangekomen. Bij versie 2.9 werden veel nieuwe functies toegevoegd. Enkele functies zijn:

  • Het ongedaan maken en in prullenbak plaatsen van berichten;
  • Het upgraden van meerdere plugins in één keer;
  • Het bewerken van afbeeldingen (uitsnijden, draaien, spiegelen);
  • Het makkelijk embedden van video (door ondersteuning van Oembed voor YouTube, Daily Motion, Blip.tv, Flickr, Hulu, Viddler, Qik, Revision3, Scribd, Google Video, Photobucket, PollDaddy, en WordPress.tv.

Een extra functie welke is toegevoegd (niet standaard voor losse installaties) is de shortlink functie wp.me. Voorheen was je afhankelelijk van oa. TinyURL.com en Bit.ly om een korte URL te genereren voor je weblog. Dit is niet meer nodig met de shortlink functie van WordPress.

Voordelen van WP.me

  • WP.me is het enige twee-letter domein in de wereld;
  • Elke blog en bericht op wordpress.com heeft nu een WP.me URL;
  • Het werkt alleen op wordpress.com weblogs en voor losse WordPress installaties(vanaf 2.9);
  • De links zijn permanent, ze blijven werken zolang wordpress.com bestaat;
  • WP.me is vrij van spam, URL”s worden namelijk constant gescreend en spam wordt verwijderd.

De wp.me URL van deze weblog ziet er als volgt uit: http://wp.me/prXug-70

De unieke URL bestaat uit 2 delen en wordt als volgt opgebouwd.Deel 1 (prXug) is de verwijzing naar deze website, waarbij deel 2 (70) na het koppelstreepje een unieke verwijzing is naar het bericht.

WP.me installeren

Om de shortlink functie toe te voegen aan je WordPress website, dien je de WordPress Stats plugin te installeren. Je hebt hiervoor wel een WordPress API-key nodig. Als je de Akismet spam filter gebruikt, kun je dezelfde API-key gebruiken.

Wanneer je deze plugin hebt geïnstalleerd zie je de “Get shortlink” staan bij de titel van pagina”s en berichten. Deze URL kun je vervolgens gebruiken om je website en/of berichten te delen.

WP.me toepassingen

Veel WordPress websites hebben de functie aan hun bezoekers om de pagina”s/berichten te delen via diverse sociale media. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Twitter, Facebook, Digg, StumbleUpon en Hyves. Voor deze diensten kun je nu dus je WP.me URL gebruiken, door gebruik te maken van de get_shortlink functie  Hieronder twee toepassingen:

Twitter

<a  title=”Delen via Twitter” href=”http://twitter.com/home?status=Ik bekijk: <?php the_title(); ?> <?php echo get_shortlink($post);?>”>Delen via Twitter</a>

Facebook

<a title=”Delen via Facebook” href=”http://www.facebook.com/sharer.php?u=<?php echo get_shortlink($post);?>”>&t=<?php the_title(); ?>”>Delen via Facebook</a>

Website ontwikkelen

Vanuit mijn werk ben ik onder andere werkzaam bij het ontwikkelen van websites. Pronamic wil een totaalpakket leveren op het gebied van internet. Zo ontwikkelen wij websites met ons eigen CMS “Orbis“, maar ook voor websites met WordPress ben je bij Pronamic aan het goede adres. Meer weten? Kijk op pronamic.nl

Plaats een reactie