Website bethel.nl, informatief en sociaal

Op 1 september heb ik een preview gegeven van de nieuwe website van Bethel. Deze website is ondertussen gelanceerd en heeft op de eerst dag al 1.000+ visits en 5.600 pageviews verwerkt. Mooie getallen volgens mij. In deze blog bespreek ik een paar zaken betreft keuzes die wij gemaakt hebben.

De voorpagina

Een eerste indruk kun je maar één keer maken. Een uitspraak geldt vandaag de dag nog steeds. Naast de uitstraling is ook de inhoud heel belangrijk. Welke informatie wil de bezoeker als eerste zien en wat wordt als eerst getoond? Een belangrijk onderwerp om over na de denken.

In de ontwikkelingsfase hebben wij hier als projectteam en uitvoerende partij Speak goed over nagedacht. Want tot wie richt je je als kerk? De eigen achterban of personen die van buiten de eigen kerk komen. Of juist bezoekers die voor het eerst van plan zijn een kerk te bezoeken…
Een belangrijk feit is o.a. dat, normaal gesproken, de meeste bezoekers niet scrollen(77%, aldus Smashing Magazine). Het zogenaamde “above the fold” principe komt hierbij om de hoek kijken. Dus de vormgeving en informatie die als eerst in beeld komt is doorslaggevend om de bezoeker meer je website in te laten duiken.

Op bovenstaande afbeelding zie je de volledige voorpagina van bethel.nl. Ik heb met cijfers en een lijn aangegeven welke items waar staan. Allereerst de lijn in het midden. De informatie boven deze lijn krijgt de gemiddelde bezoeker te zien zonder te hoeven scrollen (above the fold).

  1. In de header worden vooral de actuele diensten/activiteiten van Bethel geaccentueerd. Diensten of activiteiten die extra aandacht verdienen, zoals specials en concerten.
  2. Inschrijving voor de nieuwsbrief. De e-mailnieuwsbrief zien wij als een belangrijk middel om geïnteresseerden actueel te informeren over o.a. onze diensten, acitiviteiten en bijvoorbeeld aankomende thema’s.
  3. De agenda… erg belangrijk. Midden in het scherm, duidelijk in beeld staan de eerstvolgende diensten en activiteiten van Bethel. Datum, tijd, soort dienst, spreker, de belangrijkste info in één oogopslag.
  4. Banners voor extra aandacht. De header wordt vooral gebruikt voor actuele diensten en activiteiten. Deze twee banners worden vooral gebruikt om langer lopende items onder de aandacht te brengen. Denk aan het Bethel Onderwijs Programma, de Bethel Mediaspeler en de webshop. Vooral de mediaspeler is een belangrijk item, aangezien de voorpagina hiervan de best bekeken pagina is, na de algemene voorpagina.
  5. Sociale media, met de introductie van de nieuwe website, wil Bethel meer de gebruik maken van sociale media. Waarvan Twitter, Facebook, Hyves Flickr en YouTube wel de bekendste zijn (in Nederland). Op de voorpagina komen Twitter en Flickr terug. Omdat één, Twitter vooral zeer actueel is en twee, door foto’s van Flickr te tonen, wordt meer een ‘gezicht’ gegeven aan Bethel als kerk.
  6. Last but not least, Gemeentezorg en Nieuw Leven. Twee belangrijke onderdelen van Bethel met als doel, zorg te dragen voor de medemens. Personen die op zoek zijn naar (christelijke zorg) kunnen makkelijk meer informatie over Gemeentezorg en Nieuw Leven vinden. Om vervolgens in aanraking te komen met iemand die hen echt kan helpen. Erg belangrijk!

Informatief

Vooral via Twitter kregen wij veel lovende reacties op de nieuwe website. Fijn om te horen! Toch kwam ik ook enkele berichten tegen die iets minder enthousiast waren. Bijvoorbeeld dat zelfs de tiener en kids pagina’s niet een eigen kleur of stijl hadden. Ik begrijp deze reactie… maar daar is bewust voor gekozen.

Omdat in christelijk Nederland veel naar Bethel wordt gekeken, wilden wij een vooral informatieve website realiseren. Een website waar een (nieuwe) bezoeker overzichtelijk en snel de gewenste informatie kan vinden. Met op de voorpagina veel actuele informatie en achterliggende pagina’s vooral informatief.
En ja, ook voor de pagina’s van de jongeren, tieners en kinderen is hiervoor gekozen. Bethel wil laten zien hoe haar organisatie in elkaar steekt, welke activiteiten zij organiseren en wat Bethel kan betekenen voor de bezoeker. Vooral informatief… maar ook weinig sociaal op het eerste gezicht. Dat brengt mij op het volgende punt.

Meer sociale media

Waar zijn sociale media voor bedoeld? Volgens mij zijn sociale media zoals Twitter en Hyves bedoeld om via het internet met elkaar in contact te komen. Met elkaar te communiceren, te kletsen, discussieren, elkaar wijzen op leuke, interessante items. Waar Bethel op haar eigen website vooral informatief is, wil zij meer gebruik maken van de bestaande en populaire sociale media. Zo heeft Bethel o.a. een Hyves en Facebook pagina. Bethel, leden van Bethel en niet ‘Bethelianen’ kunnen hier berichten plaatsen en/of reageren op berichten. Zo kan men nader tot elkaar komen en kan er ook discussie over bepaalde onderwerpen ontstaan. Zonder dat Bethel daar direct verantwoordelijk voor is.

Zo ook voor de tieners en jongeren. Zijn de pagina’s op de website vooral informatief. Kijk eens naar de Hyves van het tienerwerk. Er wordt intensief gebruik van gemaakt, berichten plaatsen, reacties vragen, gadgets, video’s, foto’s noem maar op… Ik vind het een geweldig voorbeeld hoe een kerk of jeugdbeweging gebruik kan maken van sociale media!

Conclusie

Ik wil met dit bericht niet de website van Bethel de ‘hemel in prijzen’. Er zijn natuurlijk zaken die voor verbetering vatbaar zijn. Maar ik ben er wel van overtuigd dat Bethel met deze nieuwe website weer een goed representatief ‘visitekaartje’ op internet heeft. En ik hoop en bid dat deze website veel mag bijdragen aan de visie en missie van Bethel, namelijk: Jezus Vinden, Volgen en Verkondigen! De nieuwe website is afgelopen donderdag 16 september 2010 gelanceerd. Dit betekent niet dat alles nu klaar is. Er moet nog flink wat worden gedaan… Zoals bijvoorbeeld het nieuwe Extranet realiseren en verdere integratie met sociale media. Ik ben benieuwd naar jouw reactie! Laat dan een bericht achter.

Plaats een reactie