Back-up en beheer je WordPress installatie

Wanneer ik mijn website wil updaten met de nieuwste versie van WordPress back-up ik vooraf altijd mijn website. Hiervoor zijn mooie plugins beschikbaar om bijvoorbeeld makkelijk een back-up van de database te maken. Onlangs kwam ik alleen een compleet vernieuwde dienst tegen, namelijk: WP Remote. Een online tool waarmee je back-ups kunt maken van je WordPress website, maar ook je WordPress versie, plugins en thema’s kunt bijwerken.

WP Remote

In januari is WP Remote compleet vernieuwd en sindsdien zijn ze enkele keren genoemd door grote tech websites zoals Smashing Magazine, The Next Web en WebdesignerDepot. Terecht want het is een erg fijne tool en dat ook nog eens gratis! Ik gebruik WP Remote nu enkele weken en ik ben enthousiast. Na het aanmaken van een account kan ik oneindig veel websites toevoegen aan mijn ‘app’. Hierdoor kan ik in 1 overzicht zien welke website een nieuwe WordPress versie nodig heeft of welke thema’s en plugins bijgewerkt moeten worden.

WP Remote screenshot
WP Remote screenshot

Installeren

Wat moet je doen om WP remote te kunnen gebruiken?

  1. Maak een account aan;
  2. Voeg je website toe;
  3. Installeer de WP Remote plugin op je website en voeg de geleverde API-sleutel in;
  4. Beheer je WordPress installatie via WP Remote.

Back-ups

Het maken van back-ups via WP Remote is na het installeren van de bovengenoemde plugin een eitje. Het enige wat je hoeft te doen is op de knop “Backup Site Now” te klikken. En er wordt vervolgens een back-up gemaakt van je volledige WordPress installatie én van de bijhorende MySQL-database.
Zodra de back-up is gemaakt wordt deze opgeslagen op de Amazon S3 cloud en kun je deze downloaden vanaf de WP Remote website.

Automatische back-ups coming soon

Een functie die binnenkort ook aan WP Remote toegevoegd zal worden is dagelijks automatische back-ups. Een mooie toevoeging volgens mij, maar voor de meeste WordPress gebruikers is een dagelijkse back-up niet nodig. Ik zou de makers dan ook willen adviseren om een optie te bieden om zelf in te kunnen stellen of er dagelijks, wekelijks of maandelijks een back-up gemaakt moet worden.

Een andere wens van mij is nog wel een back-up te kunnen maken van alleen de database. Normaal gesproken is het bij een WordPress update namelijk voldoende om voor de zekerheid alleen een back-up van de database te maken.

Al met al, een erg fijne tool met veel potentie. Use it wisely!

Plaats een reactie